ADET DÜZENSİZLİĞİ

Adet düzensizliğini değerlendirirken kanamanın süresi, sıklığı ve miktarı araştırılmalıdır.

Adet dönemi,kanamanın ilk gününden itibaren başlar ve gelecek adet döneminin ilk gününe kadar devam eder.Ortalama 2-8 gün arası kanama normal kabul edilir. Adet dönemi yaklaşık 28 gün sürer, fakat bundan daha uzun ve kısa olabilir. Eğer dönem 35 günden daha fazla veya 21 günden kısa ise anormal olarak düşünülmelidir. Adet döneminin, 3 normal dönem boyunca yada 6 ay boyunca olmamasına amenore denir. Normal olmayan bu durumun, çeşitli nedenleri olabilir.Eğer adet döneminiz gecikir ise doktora başvurmanız gereklidir.

 

Adet dönemi sırasında yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonu rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium dediğimiz tabakada değişikliklere neden olur. Her ay, adetin başlamasından yaklaşık 12-14 gün sonra yumurtalıklardan herhangi birisinden yumurta serbest bırakılır. Bu olaya yumurtlama adı verilir. Yumurta fallopian tüp denilen kadın kanalından herhangi birisinin içine girerek sperm ile dölleneceği yere ulaşmaya çalışır. Eğer yumurta döllenmez ise gebelik oluşmaz ve hormon düzeyleri azalmaya başlar.Bu azalma devam edince rahim içinde gelişen doku kanama şeklinde dökülecektir. Bu dökülme  adet kanaması dönemini ifade eder.

 

Anormal rahim kanamaları:

-Adet kanamasının normalden fazla veya uzun olması

-Adet dönemleri arasındaki kanamalar

-İlişki sonrası oluşan kanamalar

-Kanamanın miktarının çok az ya da çok seyrek olması

-Menopoz sonrası kanamalar

 

Anormal kanama herhangi bir yaşta olabilir. Kadının hayatında adet dönemlerinin anormal sayılabilecek şekilde düzensiz olduğu bazı dönemler vardır. Adet döneminin ilk başladığı 9-16 yaşlar arasındaki adet dönemlerinde kanama düzensizdir. Rahim ve yumurtalıkların olgunlaşma dönemini takiben düzene girmeye başlar.Bu dönemde genellikle aşırı miktarda kanama olmadığı sürece müdahale edilmez.Menopoz öncesi dönemde ise adetlerin gecikmesi ve kanamanın azalması yumurtalıkların rezervinin azalmasına bağlı olarak beklenen bir durumdur.Ancak kanamanın fazla olması durumunda mutlaka araştırılmalıdır.

 

Nedenler :

Anormal kanamanın birçok nedeni vardır.Bu nedenlerin bazıları ciddi olmayıp kolayca tedavi edilirken,bazıları ise ciddi olabilir. Hastanın yaşı gözönünde bulundurularak,ayrıntılı muayene ve birtakım tetkikler sonrası tedavi planlanır .Bazı kadınlardaki anormal veya fazla kanamanın nedeni  belli hormonların, vücut tarafından fazla veya az üretilmesi ile ilişkili olabilir. Örneğin tiroid bezindeki sorunlar (guatr) yada bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir.

 

Anormal Kanamanın Diğer Nedenleri

 

Gebelik

Düşükler

Dış gebelik

Doğum kontrol yöntemlerine bağlı olan sorunlar (doğum kontrol hapı, spiral vs…)

Rahim veya rahim ağzının iltihapları

Miyomlar

Pıhtılaşma bozuklukları

Polipler

Çeşitli tip kanserler (Uterus(rahim),serviks (rahim ağzı), vajina(hazne)

Kronik medikal sorunlar (tiroid, şeker hastalığı)

 

*Endometrium polip nedir?

 

Endometrium polip, rahmin iç kısmını döşeyen endometrium tabakasından köken alır.Endometriumda östrojen hormonuna aşırı cevap olarak oluşan bu yapılar tek ya da birden çok sayıda olabilirler. Hiç belirti vermeden rutin jinekolojik muayene esnasında saptanabileceği gibi, yoğun kanama,lekelenme ya da ara kanamaya da yol açabilirler.Menopoz öncesi dönemde poliplerde kanser riski %1 iken, menopoz sonrası dönemde %5 ‘tir.Özellikle anormal kanamaya yol açan poliplerde kanser tespit edilme ihtimali daha yüksektir.İnfertilite nedeniyle tedavi planlanan hastalarda da alınması önerilmektedir.Histeroskopi adı verilen işlemle, genel anestezi altında  kamera ile rahim içine girilerek çeşitli aletlerle polip çıkarılır ve patolojik inceleme yapılır.

 

Sonuç olarak;

Eğer adetlerinizin düzensiz olduğunu fark ettiyseniz, doktora başvurunuz. Ayrıntılı muayene ve birtakım tetkikler sonrası neden tespit edilerek tedavi planlanır.

Yorum Yap