BARTOLİN KİSTİ / ABSESİ NEDİR?
Bartolin bezi, vajina girişinin her iki yanına sağlı sollu yerleşen cinsel salgı bezleridir.Cinsel uyarıyla birlikte salgıladıkları şeffaf, sümüksü bir salgıyı ince kanalları vasıtasıyla vajina girişine boşaltarak, vajinanın kayganlaşmasını ve ilişkinin ağrısız-acısız bir şekilde gerçekleşmesini sağlarlar. Eğer herhangi bir sebeple bu bezlerin kanalında tıkanıklık olursa salgı dışarı boşaltılamaz ve içerde birikerek kistik bir yapı oluşmasına neden olur. Kistin büyüklüğü değişkendir, milimetrik boyutlardan 5-6cm ekadar olabilir.Üzerine bakteriyel enfeksiyonun eklenmesiyle de abse formasyonu meydana gelir.
BARTOLİN KİSTİ /ABSESİ OLUŞMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?
-Enfeksiyonlar
-Dış genital bölgeye lokalize travmalar
-Genital bölgeye uygulanan cerrahi işlemler
-Ayrıca özellikle ileri yaş kadınlarda bartolin bezi kanseri de akılda bulundurulmalıdır.
BARTOLİN KİSTİ/ABSESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bartolin kisti genellikle belirti vermez.Kadınlar tarafından genellikle taharetlenme esnasında ele gelen şişlik şeklinde farkedilir.Boyutları arttığında ilişki esnasında kadını rahatsız edebilir.Aynı zamanda görsel açıdan sıkıntı oluşturabilir.Ancak abse formasyonu geliştiğinde oturmayı ve yürümeyi engelleyecek boyutta zonklayıcı tarzda ağrı,ateş ve şişlik ana bulgulardır.
BARTOLİN KİSTİ / ABSESİ İLAÇLA TEDAVİ EDİLİR Mİ?
Gerek kist gerekse de abse varlığında tek başına antibiyotik kullanımı yeterli olmamaktadır. Ancak cerrahi uygulamaya sonrası antibiyotik kullanımı önerilir.
BARTOLİN KİSTİ/ ABSESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
-Maalesef yaygın olarak uygulanmasına rağmen kist içeriğinin enjektörle aspire edilmesi ancak geçici bir rahatlama sağlamaktadır.Bir süre sonra sıvı birikmeye devam edeceğinden kist tekrarlama gösterir.Bu yüzden kist içeriğinin enjektörle aspirasyonu etkin bir tedavi olarak kabul edilmemektedir.
-Marsupializasyon oldukça sık tercih edilen bir tedavi şeklidir.Burada kist üzerindeki cilde ve kist cidarına kesi yapılarak kist içeriği boşaltılır.Burada kesinin yapılacağı yer oldukça önemlidir.Ardından kist duvarı cilde emilebilir ipliklerle ağızlaştırılır.İşlem genellikle lokal anestezi ile yapılır.Dikişlerin alınmasına gerek yoktur.Bazen kist cidarı torba ağzı şeklinde dikilerek gümüş nitrat yerleştirilebilir.
-Word kateter ya da foley sonda yerleştirilmesi tercih edilen bir diğer tedavi şeklidir.Kist cidarına lokal anestezi sonrası yapılan küçük bir kesi ile kist içeriği boşaltılır.Ardından katerin balonu kist içine yerleştirilir,şişirilerek sabitlenir.Kateterin diğer ucu vajina içine yerleştirilir.Ortalama 2-3 hafta sonra kateter çekilir.
-Kist içeriğinin boşaltılmasını takiben CO2 lazer ile kist duvarlarına atış yapılarak tedavi sağlanabilir.
-Tüm bu tedavilere rağmen sık tekrarlayan vakalarda kist cidarı ile birlikte çıkarılır.
BARTOLİN KİSTİ/ABSESİ BEKARLARDA OLUŞUR MU?
En sık genç yaştaki cinsel açıdan aktif kadınlarda görülmekle birlikte bekarlarda da rastlanabilmektedir.
BARTOLİN KİSTİ /ABSESİ TEDAVİ SONRASI TEKRARLAYABİLİR Mİ?
Özellikle kist içeriğinin enjektörle çekildiği vakalarda kısa sürede sıklıkla tekrarlama görülmektedir.Ancak marsupializasyon yapılanlar ve kateter uygulanan hastalarda tekrarlama riski oldukça düşüktür.Burda kesinin yeri ve büyüklüğü oldukça önemlidir.Lazerle yapılan uygulamalarda ise kist cidarının tamamen aralıksız tahrip edilmesine dikkat etmek gerekmektedir.