MİYOM NEDİR?

Miyomlar, rahim duvarından kaynaklanan genellikle 35 yaş ve üzerinde görülen, iyi huylu tümörlerdir.Boyutuna  ve rahimde yerleştikleri bölgeye göre belirtileri farklılık göstermektedir.

RAHMİMDE MİYOM OLDUĞU SÖYLENDİ, ENDİŞE DUYMALIMIYIM?

Miyomlar genellikle iyi huylu tümörlerdir.Kansere dönüşme ihtimali  oldukça düşüktür.(2/1000).Eğer klinik olarak hastada herhangi bir şikayete yol açmıyorsa takip önerilir.Menopoz dönemiyle birlikte boyutları küçülür.Düzenli takiplerde boyutlarında aşırı büyüme yoksa endişe duymanıza gerek yoktur.

RAHİMDE MİYOM OLMASI NE GİBİ ŞİKAYETLERE YOL AÇABİLİR?

-Adet kanamalarının yoğun olması ve uzun sürmesi, buna bağlı kan düzeylerinde düşme sonucu halsizlik, baş dönmesi, çarpıntı

-Cinsel ilişki sonrasında kanama görülmesi

-Adet dışı ara kanamalar olması

-Sık idrara çıkma

-Karında büyüme ve şişlik görülmesi

-Adet dönemlerinde veya cinsel birliktelik esnasında ağrı olması

JİNEKOLOJİK MUAYENE ESNASINDA RAHMİMDE MİYOM OLDUĞU SÖYLENDİ, HİÇBİR ŞİKAYETİM YOK, AMELİYAT OLMAM GEREKİR Mİ?

Miyomlar çoğu kez belirti vermedikleri için  jinekolojilk muayene esnasında tesadüfen saptanır.Eğer şikayetiniz yoksa düzenli takip yeterlidir,ameliyata gerek yoktur.Takipleriniz esnasında herhangi anormal bir bulgu saptanırsa doktorunuz sizi bilgilendirir.

MİYOM İLAÇLA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Miyom tedavisinde GNRH agonistleri adı verilen ilaçlarla menopoz seviyesine kadar östrojen düzeyleri düşürülerek küçülme sağlanabilir.Ancak bu tedavi kesildiğinde miyom boyutları hızla eski seviyesine döner.Bu yüzden bu ilaçlar daha çok büyük miyomlarda ameliyat öncesi miyom boyutlarını küçültüp, cerrahi risklerini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.Oluşturacakları riskler nedeniyle uzun süreli tedavide tercih edilmemektedir.

MİYOM NEDENİYLE AMELİYAT ÖNERİLDİ, AMELİYATTA RAHMİMİ KAYBETME İHTİMALİM VAR MI?

Miyomun çok büyük olması, çok sayıda miyom olması ya da miyomun yerleşim  yeri nedeniyle nadiren ameliyat esnasında rahmin alınması gerekebilir.Özellikle hastanın yaşı ve doğurganlık durumu gözönünde bulundurulur.

 

MİYOM GEBELİĞE ENGEL MİDİR?

Miyomlar nadiren rahim ağzında değişikliğe neden olduğunda sperm geçişini engelleyerek, rahmin iç tabakasına bası yaparak ya da iç tabakanın  yapısını ve kanlanmasını etkileyerek ,tüplere yakın yerleştiğinde tıkanıklığa yol açarak gebelik oluşmasına engel olabilirler.

RAHİMDE MİYOM OLMASI GEBELİĞİ OLUMSUZ ETKİLER Mİ?

Gebelik döneminde özellikle ilk 3 ayda, miyomların yaklaşık %60 ında çeşitli derecelerde büyüme izlenir.Özellikle boyutu 5 cmden büyük olanlarda bu değişim daha belirgin olarak izlenmektedir.

Ayrıca miyomu olan kadınlarda gebelik esnasında düşük riski , bebeğin gelişiminde gerilik, erken doğum, plasenta yerleşim anomalisi, plasentanın erken ayrılması ve buna bağlı bebeğin ölümü, bebekte duruş bozuklukları (makat geliş, yan duruş vs.) ve doğum sonrası kanama daha sık görülmektedir.

MİYOMLAR NORMAL DOĞUMA ENGEL OLUR MU?

Miyomun yerleşimine ve boyutuna bağlı olarak doğum şekline karar verilir.Doğum kanalını tıkayacak şekilde yerleşim gösteren miyomlarda doğum sezaryenle gerçekleştirilir.Diğer miyomlarda doğumun seyrine göre karar verilir.

MİYOM AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Miyomun yerleşim yeri, boyutu ve cerrahın deneyimine bağlı olarak karından açık kesi,laparoskopi yada histeroskopi ile kapalı olarak yapılabilir.

MİYOM AMELİYATI SONRASI ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR MİYİM?

Özellikle rahim iç yüzeyinde yerleşen miyomlarda ameliyat sonrası gebelik oranları artmaktadır.Miyom ameliyatı sonrası oluşabilecek karın içi yapışıklıklara bağlı tüplerde tıkanıklık meydana gelebilir. Henüz çocuk sahibi olmamış kadınlarda yarar zarar dengesi ön planda tutularak ameliyata karar verilir.

 

MİYOM AMELİYATI SONRASI NORMAL DOĞUM MÜMKÜN MÜDÜR?

Miyom çıkarılması ameliyatından sonra istisnai durumlar dışında en az 1 yıl süreyle gebelik önerilmez.Bir yıldan sonra çıkarılan miyomun boyutu,yerleşimi gözönünde bulundurularak ve mevcut gebeliğe bağlı faktörler ayrıntılı değerlendirilerek hekim tarafından uygun görülüyorsa normal doğum düşünülebilir.

MİYOM KANSERE NEDEN OLUR MU?

Miyomların kansere dönüşme olasılığı oldukça düşüktür.(2/1000)

MİYOM AMELİYATI OLDUM, TEKRARLAMA İHTİMALİ VAR MIDIR?

Miyom ameliyatı geçirmiş olmak, sonrasında yeni miyom oluşumuna engel olmaz.Özellikle çok sayıda miyomu olan kadınlarda ameliyat esnasında görülmeyen çok küçük miyomlar, sonraki dönemde büyüyerek miyoma bağlı şikayetlerin yeniden başlamasına neden olabilir.Bu durumda hastanın mevcut klinik durumu gözönünde bulundurularak miyomun ya da rahmin çıkarılmasına karar verilir.

Yorum Yap