Rahim Sarkması Nedir?

Döllenen yumurtanın yerleştiği, büyüdüğü ve doğum zamanına kadar gelişmesini sağlayan organa rahim denir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm arası büyüklüğe sahipken, doğum yapan kadınlarda 6-7 cm büyüklüğündedir.

Rahim sarkması, pelvik taban kasları ve bağları gerildiğinde, zayıfladığında ve artık uterus için yeterli desteği sağlamadığında ortaya çıkar. Rahim sarkması her yaştaki kadında ortaya çıkabileceği gibi, sıklıkla bir veya birden fazla vajinal doğum yapmış menopoz sonrası dönemde olan kadınlarda görülmektedir.  Rahim vajinaya doğru kayar veya vajinadan dışarı çıkıntı yapar.

Hafif rahim sarkması genellikle belirti ve semptomlara neden olmaz. Belirtiler kişinin hastalık derecesine göre değişebilmektedir. Belirtiler arasında; İdrar kaçırma, cinsel ilişki sırasında yaşanan problemler (zorluk, acı), vajina kanaması, vajinadan çıkıntı yapan rahim ve rahim ağzı, bel ağrısı, aniden gelen tuvalete çıkma isteği, tekrarlayan idrar torbası iltihapları, vajina akıntılarında artış bulunmaktadır. Kadınlarda özellikle ayakta durulduğunda, öksürük, hapşırık ve ıkınma durumlarında alt bölgelerde dolgunluk ve ağrı hissedilebilir. Bel ağrısı, vajina içerisinden belirli dokuların çıkması, alt karın bölgesinde ağırlık hissiyatı veya aşağıya doğru çekilme gibi belirtilerin de görülmesi olağandır. Rahim sarkması; güç gerektiren işlerde çalışan kadınlarda, halter kaldırma gibi ağır spor yapan, çok sık kabızlık çeken, çok doğum yapmış, aşırı kilo problemi olan, aşırı stresli olan, sigara içen ve astım hastası kadınlarda rahim sarkması şikayetleri daha sık görülür. İlerlemiş vakalarda, kadının kendi rahmini eliyle hissedebilmesi ve vajinadan rahmin çıkmaya başlaması gibi şikayetler görülebilir.

Rahim Sarkması Tedavisi

Rahim sarkmasının tedavisi sarkmanın şiddetine bağlıdır. Tedavinin belirlenmesinde hastanın yaşı, genel sağlık durumu, çocuk sahibi olma planları, şikayetleri ve hastalığın evresi belirleyici olur. Rahim sarkmasını önlemek ve semptomları hafifletmek amacıyla ‘Kegel’ egzersizleri yapılabilir. Bu egzersizler pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur. Fakat ileri derecedeki rahim sarkması için genellikle estetik cerrahi yöntemi kullanılır. Ameliyattan önce hastanın çok detaylı incelenmesi gereklidir. Tüm sarkmanın olduğu yerler bir bütün olarak değerlendirilmeli ve tüm sarkan yapı onarılmalıdır. Hamilelik planı olan hastalar için ameliyat çoğu zaman tercih edilmez. Gerekiyorsa doğum gerçekleştikten sonra cerrahi planlanır. Yapılacak cerrahi müdahale ile amaç, pelvik taban dokularını onarmaktır ancak onarım gerçekleştirilemiyorsa rahmin alınması da muhtemeldir. Rahimin alınması, yani histerektomi ise şiddetli rahim sarkmalarında tercih edilir. Genellikle vajinal yoldan uygulanan bir ameliyattır. Diğer yöntemlerle çözülemeyen rahim sarkmalarında, son tercih olarak düşünülmektedir.  Abdominal, laparoskopik, robotik ve vajinal yaklaşımlar, rahim sarkması ameliyatındaki diğer cerrahi yaklaşımlardır.

Yorum Yap